Cum sa donez sange?

Susține viața, donează sânge!

De Sorin Crăciun și Liana Popa

Ar fi minunat să existe un praf miraculos “2, 3 sau 5 în 1” care amestecat cu apa să se transforme în sânge. Ușor de transportat, depozitat și avut mereu la îndemână de echipele de salvare. Dar a visa azi la așa ceva este asemănător cu speranțele celor din anii ’60 ce-și imaginau mașini zburătoare pentru anul 2000. La început de 2020 știm că mai sunt ceva ani până să se întâmple asta. Și mașinile zburătoare și pastilele ce se transformă în sânge.

Singurul miracol pe care ne putem baza acum suntem noi. Noi putem face ca viața cuiva să continue. Și e chiar ceva miraculos, nu-i așa?

Doneaza sange Centrul de Transfuzie Sanguina

În România, doar 1% din populație este donatoare. Am putea spune ca “nu donează nimeni” doar ca acei “nimeni” sunt eroi necunoscuți care ne pot salva prietenul, mătușa, fratele sau colegul de birou.

Poate educația este ceea ce ne lipsește, poate nu ni s-a explicat destul la școală sau la emisiunile prea ocupate cu altele de la TV că ne confruntam cu o problemă gravă. Ce fură vieți. Iar dacă în timp de pace e așa criză de sânge încât nu există resurse pentru operațiile zilnice, ce se va întâmpla în cazul unei catastrofe?

Poate este și responsabilitatea fiecăruia dintre noi să vorbim despre asta, să ne îndemnăm prietenii să doneze, să o facem noi, dacă putem fi donatori, să le arătăm celor mici prin acțiunile noastre că eroii sunt aici, chiar dacă nu poartă mantie și nu au tot felul de gadgeturi. Așa că o facem și noi prin acest articol.

Oricine poate fi un salvator, fie că donează sau îndeamnă pe cineva să doneze, în cazul în care el nu are cum să o facă, doar să redai cuiva viața chiar e ceva demn de ani 2000. Și de un supererou.

Mai jos un video realizat de noi pentru a sprijini cauza. Poate te face să donezi sânge. Sau altceva.

Dincolo de exagererea voită din video, chiar credem că fiecare cauză are importanța sa, am dorit să subliniem însemnătatea lucrurilor care nu se văd. La care poate nu te gândești mereu. Care nu-s mediatizate suficient. Și care, de cele multe ori, sunt vitale. Doar tot un fel de a da mai departe este și a dona sânge. Astfel trăiești în mai multe locuri. Uneori, chiar și după ce tu nu mai trăiești.

Poți găsi informații folositoare despre condițiile de donare și unde o poți face pe site-ul Crucii Roșii sau al Centrului de Transfuzie Sanguină. Îți recomandăm și aplicația Donorium prin care te poți programa rapid pentru a dona sânge.

Lasă un comentariu